lauantai 9. heinäkuuta 2011

Niin minä mieleni pahoitin

En olekaan taas pitkään aikaan vitissyt ja valittanut mistään kulttuurin lieveilmiöistä, paitsi tietenkin rnb ja hiphop- hommista... Mutta se nyt on niin verissä kuin hengittäminen konsanaan.

Taiteilijat... Voivoi! Kaiken maailman skeidaa sitä saa ihmislapsi kestää! Turussa on mukava jazz-kuppila The Monk. Jazzia ja muuta hyvää musaa, mitä tosin eliitti kutsuu taiteeksi. Jazzhan siis on hienoa, toisin kuin esimerkiksi ACDC tai Marvin Gaye. Kysykää vaikka Monkin kulttuuripoliiseilta. Olen pariinkin otteeseen ollut kuuntelemassa kyseisessä anniskeluravintolassa hyvää musiikkia, mutta kokemusta on häirinnyt viereisissä pöydissä neppailevat jazzdiggarit, jotka analysoivat kappaleita kovaan ääneen ja baskeri kallellan. Halveksivia katseita saa osakseen tatuoitu kaljupää joka siemailee persaukisuuspäissään alennusolutta ja yrittää ihan aikuisten oikeasti nauttia musiikista. Mikä noita taiteilijoita oikein riivaa??? Siinä musiikin analysoinnin ohessa sitten kerrotaan kovaan ääneen uusista yhteiskunnallisesti merkittävistä projekteista ja installaatioista, jotka sisältävät tyyliin mummon vanhoja pitsipöksyjä ripustettuna wc-pönttöihin. Siis come on! Nämä sitten painavat tuolla taiteilija apurahalla viinitonkka kainalossa pitkin Turkuja ja toreja ja ylenkatsovat tavan tallaajaa. Ei se Picasso tarvinnut apurahoja... Tauluja ostettiin ihan vain siksi että hyviä olivat ja ihmiset tykkäsivät. Saisi tuo yhteiskunnan holhous tyhjäntoimittajia kohtaan loppua pikkuhiljaa. Jos ei taide tai avant garde musiikki mene kaupaksi, ei kun töihin siitä mars! Kyllä ahkera ja lahjakas muusikko saa töitä jos vaan haluaa. Ja risusavotalla on tilaa. Saa sitä pullealle keski-ikäiselle pitkäaikaistyöttömällekin ehdottaa ns "paskahommia", miksei siis myös "taiteilijoille".

Pakko myös vitistä suomalaisesta taiteen koulutuksesta. Tämän maan korkeakoulut suoltavat hirvittäviä määriä taidealojen edustajia suoraan kortistoon. Ei ole mitään järkeä, että yhteiskunnan varoin tuotetaan ylenmäärin taiteilijoita. Ala kuitenkin pohjimmiltaan perustuu intuitioon ja lahjakkuuteen, joita ei koulussa opita. Tietysti koulu antaa lisäeväitä luomistyöhön, mutta se valmistuvien opiskelijoiden määrä on täysin ylimitoitettu, jos minulta kysytään. Tosin ei kysytä... niin kuin ei kysytä montaa muutakaan asiaa. Mutta minäpä kerron silti! Ihan vain tiukkapipojen kiusaksi. Pikku kuriositeettina kerrottakoon että Turun Ammattikorkeakoululta valmistuu tasaisin väliajoin myös sirkustaiteilijoita. Sirkustaiteilija AMK!!! Kohta ehdotan että perustetaan AMK:ihin Voimannostaja AMK linja. Siinä sitten voi erikoistua esimerkiksi maastavetoon tai penkkipunnerrukseen.

Kiteytän ajatukseni musiikkin. Loistava kappale PMMP:ltä: Taiteilia... Ja tosiaan se on ilman j:tä!


Kuvassa taiteiija aikojen takaa. Jannen ottamana joskus raskaana päivänä

2 kommenttia:

Janne kirjoitti...

Mikä sua Sampsa jatkuvasti ahistaa noissa taiteilijoissa? Ootko hakenut johonkin kouluun jonne olisit päässyt, mutta eivät ottaneet?

347 kirjoitti...

Mene keskustelemaan taiteilijoiden kanssa, niin ahdistaa sinuakin....