maanantai 31. lokakuuta 2011

Hyvän ja Pahan Kaupunkikävelyt

Kuuntelin männäviikolla vitutuspäissäni TurunRadiota ja korvaani nappasi jotain kamera-aiheista juttua. Ei muuta kuin Carinan nuppiradiota kovemmalle ja korvat hörölleen. Joku varsinais-suomalainen taiteilija siellä höpötteli blogistaan ja tulevasta kulttuuritapahtumasta. Tarkoitus oli kiertää kahtena päivänä Turun historiaan liittyviä paikkoja ja olla mahdollisesti mukana pohtimassa pyhän ja pahan merkitystä. Joojoo tiedän... Aika korkealentoista suunnitelmaa näin eteläisen Suomen kovimmalle kulttuuripoliisille. Mutta rohkea rokan syö!

Päätin siis suunnata lauantai-iltana Tutun tuomiokirkolle kiertämään taide- ja kulttuuriväen kanssa pahoja paikkoja. Pyhien paikkojen perässä ravattiin sitten sunnuntaina, tosin tämän jätin väliin, koska piti pojan kanssa suunnata uimahallille sukeltelemaan. First things first! Niin ja taitaa se tällaiselle ruttunaamalle paremmin se paha sopiakin, kuin pyhä.

No niin. Ennakkoasenteet olivat vanhalla vitisijällä tietenkin kohdallaan. Ajattelin että paikka on täynnä snobbailevia kultturi-hahmoja ja takkutukkaisia kuvataiteen ja äärivasemmiston edustajia. Lähdin mukaan kuitenkin virne suupielessä ja lähinnä kokemusmielessä. "Tunne vihollisesi" -sanoi jo sodan käynnin taidon perusteet kehittänyt Sun Tzu 2500 vuotta sitten.

Ei se kokemus sitten ihan vastannutkaan ennakko-oletuksia. Pessimisti ei pety! Porukassa oli ihan mukavan sorttista kaduntallajaa, kameramiestä- ja naista, eläkeläistä ja nuorisoa. Aika vähänlaisesti oli kulttuurieliittiä paseeraamassa pitkin Turun katuja pahuutta etsimässä. Tietysti piti porukkaan saada kuitenkin se yksi "muita parempi" korkeakoulutettu chardonnayn siemailija. Joka asiaan oli kertomista ja jo Sokrateen aikoihin perustuvaa luettua tietoa. Ulkomuodosta ja sananparresta päätellen oli kuitenkin se suurin viisaus jäänyt kokematta... meinaten tuo elämä! No onneksi siellä sentään yksi pilipalitaiteilija oli, etten ihan joutunut sanojani syömään ;)

Mutta tosiaan kaikin puolin miellyttävä kaupunkikävely. Himoamani Kakolan valokuvausreissu tosin jäi taas kokematta toiveista huolimatta. Kiertokävelytkin alueelle kuulemani mukaan lopetetaan. Ja periaattestakaan en maksa 20euroa päästäkseni paikkaan, jossa olen pari kesää viettänyt.... Niin ja ennen kuin vedätte Samarinit väärään kurkkuun, olen ollut siellä kesätöissä. Tosin vankimielisairaalan eli Anneksen puolella, mutta kuitenkin.


Kuvassa Turun Neitsytpolku... Alueen Raiskaus- ja väkivaltatilastojen numero yksi... Melkko synkkä paikka näin taustat huomioonottaen. En ehkä itsekään yöaikana tuosta yksin kävele kännissä ja kamerareppu selässä heiluen. Se on tyhmää se. Pitäisiköhän järjestää joppomarssi. Vaadittaisiin oikeutta kulkea hoiperrellen aamuyöllä Kaisaniemen puistossa lompakko perstaskussa ja kamera kaulassa ilman että tulee hakatuksi ja ryöstetyksi. (Vapaa lainaus Turkkarin mielipidepalstalta Lutkamarssin ajoilta). Turvallisia lukuhetkiä!

1 kommentti:

Baskeripää kirjoitti...

jännä kuva. itseasiassa toimii tuossa pikkukuvassa kehystettynä paremmin.